fredag 14 maj 2010

Ang. hästar och brand

Läste en artikel på på Hippson med tips för att skydda hästar från brand i stall: http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/brandskydda-stallet.htm

Där fanns också en tipsruta:

Så skyddar du din häst från brand

Ha inga elektriska apparater i stallet. Inte ens på dagen när du är i stallet ska du ha en apparat med elsladd i stallet. Såna apparater får bara finnas i utrymmen som är egna brandceller, alltså utrymmen som är isolerade så att branden inte genast sprider sig till stallet. Använd batterier i radioapparaten om du ska ha den i stallet.
Vitvaror används när du är där. Särskilt när man tvättar tunga täcken finns risk för överhettade maskiner. Och tvättmaskinen ska vara i en egen brandcell.
Ha kokplattor i ett eget rum. Det ska vara isolerat från stallet så att det blir en egen brandcell.
Tänk på brandceller! Om det är ditt stall, se över om det går att bygga om så att det blir mer avgränsat mellan stall och andra utrymmen. Det är viktigt eftersom det ofta är i angränsande utrymmen som det brinner. Om du är uppstallad, tala om för stallägaren vad du lärt dig och kräv att han eller hon arbetar med brandskydd.
Öva med hästarna! Det gör det lättare att få ut hästarna. Dessutom lär du dig vilka vägar som finns ut från stallet.
Informera. Berätta för alla som vistas i stallet om var nödutgångar och släckmaterial finns och hur de skall användas.
Se över utgångar och nödutgångar. De får absolut inte blockeras av någonting, varken på insidan eller utsidan.
Släckningsutrustning på plats. Glöm inte fixa slang och brandsläckare, och gärna brandvarnare i de olika utrymmena.
Kolla elementen. Om du hänger skor på tork över elementen kan hö ramla ner, till exempel. Se till att inget kan börja brinna. Det finns bra hyllor att hänga på väggen ovanför elementen som skyddar men ändå släpper igenom värme.
Glödlampor och lysrör skall alltid ha skyddskåpor. Lysrör ska ha säkerhetsglimtändare. Ha inte sladdar som hästarna kan gnaga på.
Ha rökventilatorer i taket. Luckor som kan öppnas uppåt gör att röken stiger upp i stället för att samlas i stallet. Då blir risken för brand mindre (läs avsnittet om hur elden fungerar här nedanför).

Kolla även: http://www.nshorse.se/polopoly_fs/1.1249.1235559547!hasthusesyn_2009.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar